torsdag 13 maj 2010

Medvetna val är inte alltid helt enkla, eller billiga.

De medvetna valen är inte alltid helt enkla, eller billiga. Oftast är det lätt att göra rätt, men ibland får man tänka i något som känns som hela livscykelanalyser. När man sen landat i ett hållbart val känns det å andra sidan så himla bra.
Jag flyttade nyligen för andra gången på ett år. Inte att rekommendera. När man flyttar och ska renovera är valen oändligt många. Vilket kakel, vilket kök, vilka väggfärger? Miljömärkningen Svanen känns då bra att ha som riktmärke, precis som när man köper tvättmedel eller annat till hushållet. Sen får man ta till det berömda karusell/gung-tänket. Ett Svanen-märkt kök är dyrare än de flesta andra i ungefär samma standard. Å andra sidan kan man kanske recycla något annat som står sig fint mot det nya köket.

Vår nya lägenhet hade en hel del garderober. Fula garderober med grå plastknoppar. Ett av sovrummen hade inga garderober alls, men å andra sidan fanns det överflödiga städskåp i köket som var på väg till tippen.
Lösningen, som blev en estetisk höjdare, var riktigt snygga tapeter på garderobsdörrarna och läckra knoppar från en butik på nya gatan. I sovrummet förvandlade en tapet med magnoliakvistar garderobsväggen till en oväntad fondvägg. En galet mönstrad tapet band ihop hallen med rummet intill genom att mattan där och garderobstapeten hängde ihop färgmässigt.

I slutet på renoveringen skulle det överflödiga badkaret åka till tippen. Det hade stått på takterrassen under vinterveckorna som vi renoverade och var nu utbytt mot ett badkar som passade i det nyrenoverade badrummet. Jag som hade längtat efter en vedeldad badtunna (för dyr och för tung) insåg att badkaret kunde byggas in i miljörätt lärkträ och funka som utebadkar!

Senaste hållbarhetstestet hemma var idag, när vi fick besked från möbelsnickaren hur mycket (mycket!) det skulle kosta att renovera fyra av våra tio älskade köksstolar i återvunnen teak som vi köpte för tio år sedan när vi bodde i Singapore. Alternativet var att köpa tio nya (dyrt), eller hitta tio begagnade och tillika hållfasta stolar (osannolikt). Stolarna representerar också något för vår familj, de har varit med och patinerats av vår vardag. Lite vackert faktiskt. Lite trendigt wabi sabi – den japanska hyllningen till imperfektionen och känslan i ett hem.

Catarina Rolfsdotter-Jansson
Catarina frilansjournalist, författare, föreläsare och moderator med hållbar livsstil som specialområde. Hon undervisar även i yoga:
"Jag vill inspirera till att se möjligheter istället för hinder, till att inse att livsglädjen ökar när man gör det man kan för att skapa en bättre framtid"
www.rolfsdotter.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar