söndag 30 maj 2010

Vill du ha min kjol?

Kläder är kul. Varje dag har man möjlighet att uttrycka sin personlighet, förstärka det man känner för att visa upp just den dagen och i det sammanhanget. Men kläder kostar, inte bara pengar utan förgiftat vatten, koldioxidutsläpp och utarmade jordar. Bomull är den mest bekämpade grödan i världen. För att producera 1 kg bomull används 2 kg kemikalier. Bomull kräver även mycket vatten – i områden där vatten redan är en bristvara.

Fler och fler köper kläder i ekocertifierade material, en del märken satsar även på den etiska dimensionen och syr i Fairtrade-bomull. Köpte fler dessa – ofta lite dyrare kvalitetsplagg – skulle miljöbelastningen och det mänskliga lidandet minska. Fler bönder och fabriker skulle kunna ställa om sin produktion. Ett annat sätt är att byta kläder med varandra.

Den 27 maj äger Sveriges första Swishing-event rum på St: Gertrud i Malmö. Swishing är ett koncept från England som nu sprider sig över världen. Modeintresserade tar med sig sina kvalitetsplagg, skor och accessoarer till evenemanget, får dem poängbedömda och kan gå hem med de fynd de bytt till sig.

Ingen risk att behöva byta ett dyrt märkesplagg mot ett urtvättat linne alltså. Men stor chans till både givande ”shopping” och mingel. På Swishing-eventet – som är ett ideellt arrangemang av Ecostep.me som jag engagerat mig i – får man för en blygsam summa ekobubbel, tilltugg och en hållbar kasse från ABOB att bära hem sina fynd i.
Det här är det femte klädbytet jag är med på det senaste halvåret. Tidigare tre större arrangerade av ABF i Malmö, en arrangerad för 20 inbjudna kvinnor av en kollega. Min garderob har ständigt nya plagg och de jag inte använder rensas ut. Perfekt! Det känns dessutom skönt att de plagg som inte passar någon vid klädbytet hamnar hos humanitär organisation. Klädbyte kan vem som helst ordna. På jobbet, i fotbollsklubben, i tjejgänget.

På Swishingen är det fokus på kvalitetsplagg. Tanken med detta koncept – utvecklat av Futerra Sustainebility Communication Ltd i London – är att uppgradera klädbytet så att även de som har lite dyrare plagg blir intresserade. Konsekvensen kan bli att fler köper miljö- och etiska plagg som är dyrare, och byter dem när de tröttnat på dem eller vuxit ur dem. Målet är att den miljö- och människoförstörande klädproduktionen ska bytas ut mot en mera hållbar produktion.

Det händer tack och lov saker ganska snabbt nu i branschen. HM har lanserat en kollektion i ekobomull och återvunnen polyester. Righteous Fashion med eko/fairtrade-kläder vinner pris, Patagonia har sålt schyst producerade kläder länge…
Med klädbyte och genom att efterfråga miljömärkta plagg kan vi konsumenter skynda på processen. Och ha kul och spara pengar samtidigt. Less is more.

Catharina Rolfsdotter Larsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar