torsdag 26 augusti 2010

Behåll semesterkänslan!


Svårt att få upp tempot efter semestern? Svårighet att hålla många bollar i luften som du galant klarade i våras? Se det som ett tecken. Ett gott tecken. Under ledigheten ger vi oss tid att njuta i nuet. Om det är med ett glas rosé, en skogspromenad eller museitur i Barcelona är egalt. Du är där. Inte på språng till nästa upplevelse.

Hitta de stunder av närvaro du hade under din ledighet och analysera dem. Hur mådde du? Vad gjorde du? Eller viktigast av allt: Vad gjorde du inte? Vi är inte skapta för att ständigt utan paus hantera så mycket information i högt tempo som vi gör. Då missar vi att njuta av nuet, även om det känns bra att vara busy, att prestera.

Det finns alltid tid för att vara i nuet. Andningen är dörren dit. Testa att ta några riktigt djupa andetag och vara fokusera helt på något som ger dig njutning. Gör det när du äter, när du älskar, när du går i en grön park, när du lyssnar på ditt barn. Gå in i upplevelsen till 100%. Strunta i att ha splittrad uppmärksamhet i de minuterna. Slå av autopiloten och slå på din fulla närvaro. Hur smakar det? Luktar det? Hur känns huden?

På kontoret kan du göra det med stängda ögon en stund då och då. Lättare är det om du byter ställning. Kanske står upp om du annars alltid sitter, eller sitter om du annars står. Eller om du kan, lägg dig ner en stund på golvet när du kommer hem och släpp taget några minuter. Tänk dig bort till din favoritplats i naturen och bara följ din djupa andning in och ut.

När man väl börjat blir det en ljuvlig vana. Som att ha minisemester hela året. När man vill. En bieffekt är att man blir mera lugn och fokuserad efteråt. Kanske till och med bättre på att känna efter vad man egentligen vill och känner så att man slipper hamna i för hysteriskt arbetstempo.

Catarina Rolfsdotter-Jansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar