fredag 1 oktober 2010

Blandat är bra och vänlighet smittar


I efterdyningarna av valet i Sverige är det intressant att djupdyka i den amerikanska smältdegel som New York är. Efter tre dagar i min forna hemstad är jag energifylld av alla multikulti-möten. Här är det så tydligt att blandat är bra och att det finns utrymme för individer från alla världens hörn. Vad är amerikanskt? Inte är det den ultrakonservartiva Tea Party-rörelsen, snarare vad taxichauffören från Egypten förmedlade under en av mina resor: "Här kan jag leva mitt liv och ta chansen när den kommer." I New York är man först och främst människa, var man kommer ifrån är mindre intressant än i Sverige.

Taxibilarna är fortfarande gula, men många av dem går nu främst på el sedan borgmästare Bloomberg förespråkar hybriddrift på de gula farorna. Luften är bättre, även gatorna är mer välstädade. Bloomberg har gjort mycket för miljön i staden. Hoppingivande många cyklar numera på stadens cykelstråk som blir fler och fler.

Runt hörnet från där jag för tillfället bor står en fd skolbuss parkerad. I den bor Bob Votruba, 55. Han sålde sina två företag för cirka tre år sedan efter att ha blivit så illa berörd först av 9/11 och sedan av skolmassakern på Virginia Tech där 32 människor blev nedskjutna att han bestämde sig för att göra något. Resultatet blev kampanjen One Million Acts of Kindness. Bob kör runt sin buss i hela USA och föreläser om vänlighet på skolor. Hans tes är att vi har tappat bort den gamla goda vänligheten och han uppmanar alla att både agera vänligt och att tänka vänliga tankar om människor vi möter dagligen. Gör vi ständigt detta är det inga problem att komma upp i den miljon vänliga handlingar som är hans mål att varje skolbarn ska göra. Det blir 50 om dagen om man slår ut det pa 55 år.

Bobs websida och roadtrip har fått massor av uppmärksamhet, även utanfor USA. Han bor i bussen tillsammans med sin hund Bogart och lever av besparingar och donationer. Människor är mycket snälla mot honom, berättar han, ger honom både mat och husrum. Och han säger att han mår fantastiskt. Det är inte svårt att tro honom.

På hans buss skriver människor budskap på massor av språk. Man kan ta en av hans stickers och lämna en donation. På sajten har 10 000 personer berättat om sin vänliga handling eller tanke.
"Var den förändring du vill se i världen" sa Gandhi en gång. Vänlighet smittar.


Catharina Rolfsdotter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar