fredag 18 februari 2011

Senna aldrig!!


Inte nu jag gör det sen!

Den stående frasen i en tonårsförälders liv eller faktiskt i allas våra liv. Det är lätt att skjuta upp saker eller hur. Deklarationen sista dagen, en månad innan bikinidax, snabbmaten som blev istälelt för att man hade handlat och lagat, listan är oändlig. Mig själv inkluderad och ju tråkigare ju senare. I efterhand sitter man och förbannar sig själv för att man inte gjorde tidigare…

De senaste månaderna har jag haft stor anledning till att fundera över detta på ett personligt plan. Vad är ok att skjuta upp eller helt enkelt ta bort och vad är viktigt att göra nu. Om man granskar detta ur en logisk synvinkel så kan man ju göra sin värdering utifrån konsekvens. Stor konsekvens gör det genast och liten … inte så noga. Detta fungerar nog fram till en viss punkt som oftast handlar om tid. Långt bort och nu nära. Och min personliga värdering om vad som är viktigt.

Vid nyår drabbades min mamma av stroke och plötsligt har livets viktigheter kastats om. I väntan på besked om liv eller död ser man allt på annat sätt. Glasögonen och boken som ligger på bordet som väntar på nästa läsestund blir som ett sår. Nattlinne och kläder, pågående projekt och de saker som man vill prata om. Hur var det egentligen? Varför då? Vad händer nu!!

Mamma överlever men måste börja om på nytt och tillsammans måste vi i familjen kämpa oss fram. Vissa viktigheter blir futtiga och kastas undan, andra blir tydligare och svårare. Nu återupptäcker vi också små saker som bär genom dagarna. Kramar, pussar, en hand genom mitt hår och ett skratt i våra försöka att hitta tal och bokstäver. Vi återupptäcker alla barnsånger och lägger tid varje dag på ”lilla snigel” Det är roligt! Min pappa växer och deras gemensamma kärlek blir tydlig och stor. Många vänner kommer tillbaka och band återknyts i den svåra stunden.

Där hittar vi också det viktigaste. Den goda viljan och kärleken. Det som vi inte får göra sen – senna – senna aldrig med att tala om och vårda det goda. Berätta om din kärlek och din vänskap. Agera med omtanke om de som finns omkring dig. Förlåt dig själv för andra förseningar men gör detta. Tänk långt och kort samtidigt för det vi inte gör nu i det korta slår oss med hammare om ett tag.

Senna aldrig med det viktigaste!

Katarina Scott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar