fredag 18 februari 2011

Vad gör dig lycklig – egentligen?


Vi behöver påminna oss själva då och då. Påminna oss om vad som EGENTLIGEN gör oss lyckliga. Vad som gör oss nöjda, fyllda med ro och tillförsikt. Undersökningar visar att det är liknande saker för människor i hela världen och lyckoforskare visar att vår lycka bara ökar upp till en viss inkomstnivå.

För ibland tappar man bort sig. Man strävar, stretar och bränner ut eller bränner fast sig i arbete för att nå högre status och högre lön. Man rusar på utan att reflektera åt vilket håll man springer. När framtidshoten sköljer över oss är det lätt att borra ner sig ännu mer i arbete och konsumtion för att slippa tänka på vad det är för samhälle vi lämnar efter oss till barn och barnbarn. Vi avhänder oss i brådskan vårt ansvar med en hänvisning till att alla andra också flyger kors och tvärs och konsumerar varor som är producerade utan miljö- eller människohänsyn.

När är du som lyckligast? Känner mest ro och tillförsikt? De flesta svarar: När jag är ute i naturen. Naturen har en dokumenterat läkande kraft. Patienter som är opererade tillfrisknar snabbare när de får ett rum med utsikt över grönska än mot en stenvägg. Utbrända kommer tillbaks till livet när de får peta i jorden.
Vi kan leva våra liv i bilar, i flygplan, på restauranger och framför bildskärmar. Men det är i naturen vi hör hemma. Den är gratis. Men att bevara den kostar. Det kostar eftertanke. Det kostar att vi reflekterar över begreppet tillväxt. Kan vi verkligen fortsätta konsumera som vi gör? Fler och fler börjar ifrågasätta hur vi ser på tillväxt. Kan den vara hållbar?

Tim Jackson är professor vid Surreyuniversitetet, Storbritannien, sitter i den brittiska regeringens oberoende hållbarhetskommission och har skrivit rapporten Prosperity without growth, vilket också blivit en bok, Välfärd utan tillväxt, nyss utkommen på svenska på Ordfront förlag. Ekonomisk tillväxt är grunden för de flesta moderna samhällen. Inte minst i tider av ekonomisk kris satsas stora resurser på att ”få hjulen att rulla”. Men är det ekologiskt hållbart att fortsätta konsumera mer och mer för varje år? Nej, svarar Jackson. Den 7 februari föreläste han på Malmö högskola. Den största hörsalen var överfull, åhörarna fick trängas på golvet, till och med bakom Jackson.
”Många av oss är fast i en cirkel där vi spenderar pengar som vi inte har på grejor vi inte behöver, för att göra intryck som inte är bestående på människor som vi inte bryr oss om”, menar Tim Jackson. Jackson utmanar tillväxtparadigmet och ger visioner av hur ett ekologiskt hållbart och, som han ser det, mer mänskligt samhälle skulle kunna organiseras. Se Tim Jacksons korta föreläsning på TED-talks:
http://www.ted.com/talks/lang/eng/tim_jackson_s_economic_reality_check.html

Mitt sätt att förhålla mig till tillväxt och välstånd är att ständigt stanna upp och reflektera. Vill jag detta? Behöver jag detta? Där är yogan, som jag undervisar i, ett ypperligt redskap. När jag ger min föreläsning ”Hur hållbar är du?” använder jag yogan som ingång till kortare reflektioner över drivkrafter och val. En promenad vid havet funkar lika bra som yoga. Den är gratis, men ger inre vinster.
Vad gör dig lycklig? Egentligen.

Catharina Rolfsdotter-Jansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar